ÖZEL
Çocuk ve Erişkin Mide Endoskopi Birimi Hizmetinizde
Geri Dön

Gastroskopi Nedir?

Gastroskopi ince kıvrılabilir ucu ışıklı hortumla ağızdan girilerek;  yutak, yemek borusu, midenin ve oniki parmak barsağının ucunda ışık ve mikrokamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde alet yardımıyla incelenmesidir. Bu işlem sırasında organlar incelenebildiği gibi aynı anda örnek alınabilmekte ve tedavide yapılabilmektedir.

Gastroskopi Hangi Durumlarda yapılır?

• Karın üst bölgesinde ağrı

• Kilo kaybı,

• Yutma güçlüğü,

• Göğüs kafesinin arkasında yanma,

• Ağzına acı su gelmesi,

• Tekrarlayan kusmalar, midede yanma, ekşime, hazımsızlık, şişkinlik

• Gece uyandıran mide ağrısı,

• Sık tekrarlayan ishaller,

• Kronik anemi

• Ağızdan taze kan gelmesi, kahve telvesi şeklinde kan gelmesi veya siyah dışkılama gibi üst sindirim sistemi kanamalarının nedenini tespitte

• Yukarıdaki şikayetlerle başvuran hastalardaki mevcut; yemek borusundaki yaralar, tümörler, gastroözofageal reflü, gastrit, mide ülserleri, mide polipleri ve kanserler, on iki parmak barsağındaki ülserler görülebilmekte ve aynı seansta biopsi de alınabilmektedir.

• Gastroskopi sadece tanı amaçlı değil örneğin kanama durumlarında müdahalede, poliplerin ve yabancı cisimlerin çıkartılmasında olduğu gibi tedavi amaçlıdır.

ÇOCUK GASTROSKOPİSİ

Erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bir çok sindirim sistemi yakınmaları olabilmektedir. Böyle durumlarda hiç de azımsanmayacak kadar gastroskopi ihtiyacı doğmaktadır. Hastanemizde de böyle durumlar için tasarlanmış çocuklara özel gastroskopi cihazı mevcut olup ilgili uzmanlar tarafından yine sedasyon altında ( hasta uyutularak )uygulanmaktadır.

Gastroskopi Nasıl Uygulanır?

Gastroskopi uygulanmadan önce yaklaşık 8 saat öncesinden ağızdan sıvı-katı gıda alımı kesilir. İşlem öncesinde boğaz anestezisi, işlem sırasında da anestezi ekibi tarafından sedasyon uygulanır (işlem uyutularak yapılır.)

Uygulama endoskopi konusunda deneyimli genel cerrahi uzmanı tarafından yapılır ve ortalama 10 dakika kadar sürer. Hasta sol yanına yatar pozisyonda olacak şekilde ağızda girilerek boğaz yemek borusu, mide onikiparmak bağırsağının üst kısmı incelenir. İşlem bittikten sonra; kullanılan ilaçlar kısa süre etkili olduğu için işlem bitiminde 5-10 dakika sonra hasta uyanır.

Gastroskopi Öncesi Yapılası Gerekenler:

• İşlemden yaklaşık 8 saat öncesinden ağızdan sıvı-katı gıda alımını kesiniz

• Hastalığınızla ilgili daha önceden yapılmış tetkikleri yanınızda getiriniz

• Kullandığınız ilaçlar ve mevcut hastalıklarınız hakkında doktorunuzu bilgilendiriniz

• İşlem sırasında sedasyon uygulanacağından bir yakınınızla geliniz

• İşleme gelirken değerli eşyalarınızı yanınızda getirmeyiniz